Школа је основана 1852. год. на Дорћолу. Била је то прва школа у овом делу града коју су похађали само дечаци различите националности. Била је смештена у приземну зграду и имала је само четири одељења. Нова школа саграђена је 1893.год. Добила је назив „Српска краљевска школа- Дунавски крај“ или краће „Дорћолска школа“. Тек 1927.год. променила је назив захваљујући управитељу школе Богдану Васићу, који је предложио Министарству просвете да школа носи име Јанка Веселиновића. Јанко је често долазио у дорћолски крај, те је то био начин да се сачува сећање на овог књижевника. За време окупације школа нема име. Тек 1959. год. враћен je назив Јанко Веселиновић које и данас носи.

Рођен је у Црнобарском Салашу, у Мачви, у свештеничкој породици. Гимназију је завршио у Шапцу. Као учитељ службовао је у Свилеуви и Глоговцу, а у Београду је био директор драме „Народног позоришта“, уредник „Српских новина“ и коректор „Државне штампарије“. Овековечио је своју Мачву у делима: „Сељанка“, „Хајдук Станко“, „Ђидо“, „Потера“. У знак сећања на његово стваралаштво у школи су установљени „Јанкови дани“ који трају од 10. до 15. маја. Школа најуспешније ученике награђује књигама, а наставници и ученици приреде пригодан програм. Слична манифестација одржавана је и у старој школи. У част „Јанкових дана“ 1962. год. одштампан је „Алманах“, захваљујући којем имамо податке о историјату наше школе.
Нова школа отворена је 1969. год. и у њу је прешао цео колектив из старе школе са Дорћола. Школу данас похађа 902 ученика смештених у 37 одељења од 1. до 8. разреда. Школу чине два објекта. У централној згради су кабинети за музичку културу, информатику, физику, хемију, ликовну културу, продужени боравак, одељенске учионице, зборница, канцеларије и пекара.

У другој згради налази се фискултурна сала, кабинет за техничко образовање и зубна амбуланта. Школа је опремљена видео надзором и професионалним обезбеђењем.

У школски ентеријер улагано је неколико година и сада спада међу најопремљеније и најлепше школе на територији града. Школа има 81 запосленог и укључени су на различите начине у наставни процес (директор, пом. директора, секретар, психолог, професори, наставници, рачуноводство и техничко особље).

Настава за ученике одвија се у две смене. Прва смена од 8:00 – 13:20 , а друга од 13:00 (I –IV) односно 14:00 часова до 19:15 часова (V – VIII). Смене се мењају седмично.

У школи ради продужени боравак организован у 4 групе: за ученике првог и другог разреда. Боравак ради од 7:00 до 17:00.