Untitled Document
POCETNA OBAVESTENJA O SKOLI KOLEKTIV SKOLE PROGRAMI NASI USPESI UCENICKE STRANE GALERIJA TENDERI KONTAKT
АКТУЕЛНО 2017
ПОВРАТАК НА АКТУЕЛНО 2019
Посета музеју позоришне уметности
     
повратак на врх стране
Други Скајп час Пчелица – ученика IV/5 и ученика из Чикага
Пчелице су се 21. Децембра 2016. поново дружиле са првацима из Ebinger Elementary School из Чикага. Путем Скајпа смо разменили омиљене божићне обичаје који су типични за државе у којима живимо.
Уживали смо док су нам прваци из Америке певали божићне песме које највише воле и слушајући шта им је најзанимљивије да раде током празника.
Сазнали смо да имамо доста заједничких обичаја - и они одлазе у цркву, њихове породице се окупљају, припремају разноврсну храну и имају богату трпезу, размењују поклоне и лепе жеље, друже се...
Ми смо одабрали да кратким игроказом представимо једну српску породицу која се за празнике окупила на селу код баке и деке. Поставили смо богату празничну трпезу, онако како то традиционално ради највећи број српских породица.
Поделили смо улоге и глумећи показали најважније обичаје за Бадње вече и Божић: унели смо бадњак у кућу и "палили" га, деца су пијукала обилазећи око стола, бака је децу засипала бомбонама, орасима, житом, новчићима, а они су их сакупљали. Следећег јутра нам је дошао положајник у кућу, заједно смо изговорили молитву, ломили чесницу и тражили новчић, породица је била на окупу и у срећи обедовала... Игроказ смо завршили певајући песму "Божић, Божић, благи дан".
Наши мали гледаоци били су веома заинтересовани и знатижељни, па смо им са задовољством објаснили значење свега онога што су гледали.
Сигурни смо да смо на прави начин успели да приближимо део српске традиције и обичаја нашим новим пријатељима.
За Пчелице је ово било још једно дивно ново искуство. Припремајући се за овај сусрет и сами смо много научили. Топлина, слога, радост и лепо расположење ширили су се нашом учионицом и током припрема, а посебно током реализације часа.
Као поздрав, за крај дружења сви заједно смо певали "We Wish You a Merry Christmas" и пожелели да се што пре поново видимо.
У припреми и реализацији часа много су нам помогли вероучитељ Сергеј Попратњак и наставница енглеског језика Милева Стефановић, као и учитељица Мирјана Мишић, па им се и овим путем захваљујемо на томе.
ХВАЛА и нашим родитељима, који су нас и овога пута подржали и максимално нам помогли да будемо успешни у овом несвакидашњем представљању наше земље и традиције.

Снимак часа: https://www.youtube.com/watch?v=1VQXTc65H0w

Маја Арсеновић

   
повратак на врх стране
Пчелице веома успешно реализовале огледни
Скајп час са ученицима из Чикага
Путем Скајпа, у петак, 18. новембра 2016, ученици IV/5 су са својом учитељицом Мајом Арсеновић и наставницом енглеског језика Милевом Стефановић реализовали заједнички час са ученицима првог разреда из државне америчке школе из Чикага.
Сарадња ОШ ''Јанко Веселиновић'' из Београда и Ebinger Elementary School из Чикага успостављена је на иницијативу учитељице Маје Арсеновић, која је позив упутила својој колегиници Michelle Keany, учитељици првог разреда ове чикашке школе. На сарадњу је позвана и наставница која Пчелицама предаје енглески језик – Милева Стефановић, која се с радошћу одазвала и много помогла у процесу припремања и реализовања овог часа.
Пошто је врло радо прихватила сарадњу, учитељица из Чикага се побринула да њени ученици, као и она сама, науче понешто о Србији. Позвала је двоје ученика из своје школе који су пореклом из Србије да јој помогну да направи презентацију о нашој земљи, како би је приказала својим првацима. Такође, посебан напор је уложила да би своје ученике научила да певају на српском језику. С обзиром на то да ни сама не говори српски језик, тако нешто нимало није било лако урадити, па због тога посебно ценимо овакву ангажованост.
Након два месеца припрема, час је веома успешно реализован. Пчелице су својим новим другарима певале на српском и енглеском језику, рецитовале, показале своју учионицу, предложиле како да се играју док уче математику, свирале кларинет, представиле своје спортске успехе, описале како изгледа један дан у нашој школи и др. Ученици из Чикага су описали свој дан у школи, показали простор у коме уче, постављали питања Пчелицама, певали на енглеском и српском језику, плесали заједно са нашим ученицима... Све време комуникација је веома успешно вођена на енглеском језику, што је посебна вредност овог часа.
У току часа, од учитељице из Чикага уследио је позив да нашу сарадњу наставимо са новом темом и већ у децембру поновимо сусрет. Показаћемо једни другима како прослављамо Божић и Нову годину. Наставак сарадње наше и школе из Чикага још једна је посебна вредност целог овог пројекта.

Како су деца из Чикага певала на српском језику може се видети на https://www.youtube.com/watch?v=GGI5VZbMl4Q
.
Поводом овог часа, Пчелице су, са својом учитељицом и наставницом енглеског језика, у суботу, 19. новембра 2016. биле гости у емисији ''Пеђолино'', уживо на Студију Б. Цела емисија посвећена је Скајп пројекту и успешно успостављеној међународној сарадњи наше и основне школе из Чикага.

Снимак емисије: https://www.youtube.com/watch?v=tw5L3kWTQfM

Напомена: Фотографије са Скајп часа можете видети у Галерији, док ће снимак бити накнадно постављен.

Маја Арсеновић

повратак на врх стране
Шеширијада
     
фото: Воргић Душан
повратак на врх стране
ОГЛЕДНИ ЧАС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА
Minecraft игрица као средство за развој језичких вештина
У петак, 28. октобра 2016, Милева Стефановић, професорка енглеског језика реализовала је огледни час са ученицима IV/5.
Поред професорке Милеве, у улози наставника било је и седам дечака из овог одељења, по чијој је идеји и настао час. Веома успешно су представили добре стране играња Minecraft игрице, која је тренутно веома популарна у целом свету. Показали су које су језичке вештине они развили захваљујући овој игри.
Током целог часа владала је изузетно позитивна атмосфера, деца су била мотивисана, заинтересована и веома спретна у свим задацима.
На часу је било толико занимљиво да су се ученицима у једној игри придружили и присутни наставници, учитељи и помоћник директора.
Час је одлично оцењен од стране свих присутних колега и ученика, а оглед успешно изведен.

Маја Арсеновић

YT снимак часа: https://youtu.be/ruisoRjj3Lw
   
повратак на врх стране
ЗАЈЕДНИЧКИ ОГЛЕДНИ ЧАС УЧЕНИКА IV/5 и VIII/3
Национални паркови Србије
У среду, 26. октобра 2016, Сања Рашчанин, професорка биологије и учитељица Маја Арсеновић реализовале су заједнички огледни час са својим ученицима. Први пут у нашој школи, на истом задатку били су ученици IV и VIII разреда. Национални паркови Србије били су тема овог часа.
Да ученици најбоље уче једни од других, потврђено је и овом приликом. Сви су уживали приремајући се за овај час и представљајући свој део задатка, сарађивали су током часа, допуњавали се, бодрили. Велика разлика у узрасту није била препрека ни за једне, ни за друге – успешно су се смењивали у излагању, разумели су се и допуњавали током часа.
Овај час резултат је великог тимског рада, који је одлично оцењен од стране присутних колега, родитеља и ученика. Оглед је успешно изведен.

Маја Арсеновић

YТ снимак часа: https://youtu.be/UBRRg2GmJR4

повратак на врх стране
RADOVI NAŠIH UČENIKA U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI
Učenici II /3 iz naše škole zajedno sa svojom učiteljicom Marijom Bastić su stvarali i nagrađeni su zbog toga.
Njihov zajednički rad "Naš svemir" je izložen u Muzeju primenjene umetnosti. Posetite izložbu i uživajte u dečijem stvaralaštvu!
повратак на врх стране
БАЗЗАРТ
Ученици садашњег 2/3 са учитељивом Маријом Бастић су овог лета учествовали на Другој националној конференцији са међународној учешћем коју организује БАЗЗАРТ у сарадњи са ДКЦ Београд, Малим позориштем „Душко Радовић”, Центром за драму и уметности ЦЕДЕУМ. Показали су своје умеће и таленат играјући представе „Чувари парка” и „Породица Жирафић” чији је аутор Марија Бастић.
ak
повратак на врх стране

Copyright © 2019, Основна школа "Јанко Веселиновић" , All rights reserved. Сва права задржана.
Без дозволе забрањена је репродукција у целини и у деловима.
дизајн - Вемнет