Вода као инспирација

ВОДА КАО ИНСПИРАЦИЈА

Инклузивна представа ОВО

Сарадња између Основне школе „Јанко Веселиновић“ и Школе за оштећене слухом и наглуве „Стефан Дечански“ већ се дужи период реализује у оквиру инклузивних радионица у обе школе. За сарадњу, учење и дружење није потребан чаробан штапић, већ само неколико наставника и прилагођавање може да направи велику магију пријатељства.

Инклузивна представа по тексту и режији наше учитељице Марије Бастић је одиграна у препуној сали “Дона Шпичек” у Дечјем културном центру Београд. Почасна гошћа, која је подржала ову идеју је била наша позната уметница Мари Мари.

Представа „Кића и Мића у земљи црвића“ има едукативни карактер. Говори о здравој храни и другарству. Припремајући ову представу уз дружење деца су учила једна од других.

Чланак на сајту ДКЦ Београд: https://www.dkcb.rs/inkluzivna-predstava-kica-i-mica-u-zemlji-crvica/

Садња Панчићеве оморике

sadnja omorike

Извођење огледа: “Изоловање ДНК из банане”

Ликовни конкурс Erasmus+ “Learning with creative drama” – радови ученика

На међународном ликовном конкурсу расписаног у оквиру реализације Erasmus+ пројекта “Learning with creative drama” одабрана су четири ликовна рада која ће се наћи у пројектном календару, заједно са цртежима ученика из других земаља које су учесници пројекта. Ученици наше школе, чији су радови одабрани за календар, награђени су фото шољама на којима су њихова ауторска дела.

Активности ученика у оквиру Еразмус+ пројекта

Мрзовољни Деда Мраз

Новогодишњи чаролија је почела! Ученици III 3 су припремили и приказали новогодишњи игроказ својим другарима из школе. Првчићи су посебно били одушевљени јер је представа за њих била мало, празнично изненађење.

Успех наше школе на 4. Смотри „Лутка у школи” СЛУШ

Наша школа остварила је завидан успех на смотри луткарства коју организује Друштво учитеља Београда. Честитамо ученицима и учитељицама Милени Костадиновић и Драгани Мандарић на освојеном 1. месту, учитељици Невенки Јовичин на освојеном 2. месту и учитељици Драгици Банић за похваљен рад и учешће на смотри. Погледајте ученичке игроказе на следећим линковима:

Продужени боравак за 2. разред https://www.youtube.com/watch?v=-ZFdY5DWIZ0

Наша школа учесник Erasmus+ међународног пројекта мобилности

Наша школа, са одељењем II3, је део пројекта Учење кроз креативну драму у којем учествује заједно са Турском и Македонијом. Еразмус+ је један од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта.
Општи циљ Програма је да, кроз целоживотно учење, подржи образовни, професионални и лични развој људи у области образовања, обука, омладине и спорта. Провођење времена у другој земљи са циљем учења, односно усавршавања и рада требало би да постане стандард, као и познавање два страна језика поред матерњег. Прва активност је била да ученици осмисле лого пројекта. Представљамо три награђена рада

Пројектна настава кроз луткарско драмске игре

Projektna aktivnost kroz lutkarsko dramske igre

Писма из Чикага за ученике III/5

Ученицима III/5 поштом су стигла писма у школу, од другара из Чикага, са којима су прошле године имали час путем Скајпа. Сваки ученик појединачно добио је писмо на српском језику, захваљујући којем је могао да сазна више о другару који живи у далекој Америци. Ово дивно изненађење донело је много радости и мотивације за даљу сарадњу на обе стране. Више сазнајте ОВДЕ.

Школи на дар: Две ауторске слике ученице Ђине Николић

Ђина Николић, ученица III/5, Пчелица je са израженим даром за цртање. Посебно воли да ради у техници суви пастел.

Прва слика коју је током другог разреда даровала школи и својој учитељици Маји Арсеновић био је фантастични полиптих “Годишња доба”.

Почетком трећег разреда, Ђина је у школу донела нову слику. Био је то још један изузетан рад, ”Храм Светог Саве”, који је веома стрпљиво радила током лета. Ђини желимо да настави успешно да ствара и захваљујемо се на несебичном гесту!

ЉУБАВ – мотивација за стваралаштво ученика III/5

Пчелице су сагледавале љубав из различитих углова, на различитим часовима. Између осталог, биле су инспирисане причом “Заљубљене ципеле”, па су креирале свој пар обуће и амбалажу. Обућа је прављена од различитих материјала и украшавана различитим техникама.

На продајној изложби у школи, под називом “Продавница обуће”, ускоро ћемо изложити своје радове, заједно са осталим вршњацима. На овај начин допринећемо развоју предузетништва, што ће омогућити остваривање циљева којима сви у школи тежимо.

Више радова ученика III/5 погледајте на блогу Учитељица Маја и Пчелице.

Наша школа у Просветном прегледу: Размена идеја и примера добре праксе

У ауторским текстовима објављеним у Просветном прегледу, учитељица Маја Арсеновић говори о разноврсним видовима наставних и ваннаставних активности наших ученика. Текстови су објављени у рубрикама ”Креативна учионица” и ”Педагошка пракса”. У њима су приказани примери дечјег стваралаштва, вршњачког подучавања, еколошких акција целе генерације ученика, пример манифестације у којој је остварена међупредметна повезаност, као и одлична сарадња са родитељима и широм средином, пример међународне сарадње и употребе савремених наставних средстава, као и примери пројеката за развој предузетништва у школи.
На овај начин, добри примери из праксе у нашој школи постају доступни широком кругу стручне јавности. Више о томе можете погледати ОВДЕ 

Растемо заједно – цветни кутак Пчелица и учитељице Маје

На предлог родитеља, ученици II/5 и учитељица Маја Арсеновић у школском дворишту су формирали цветни кутак. Уз помоћ родитеља набавили су саднице неколико трајница (шимшир, потентула) и сезонске цветнице (винка, бегонија) па су их у заједничкој еко акцији посадили. Ручно осликану дрвену таблу са натписом ”Растемо заједно” и пчелицу направљену од рециклираног материјала поставили су у оквиру кутка о коме ће бринути. Сезонско цвеће планирају редовно да обнављају и проширују.
У оваквим активностима ученици проширују и практично примењују постојећа знања, јачају тимски дух и осећај припадности школи. Такође, на овај начин дају свој допринос у борби за здравију животну средину и добар су пример свима у окружењу.
О овој и осталим акцијама садње ових ученика прочитајте ОВДЕ.

”Јанкови” баштовани: Тунел генерације

”Тунел генерације”, који је формиран од 30 садница плаве кише, посадила је цела генерација ученика уписаних у нашу школу 2017. године. Акцију су организовале њихове учитељице – Јелица Ристић, Јелена Тодовић, Анкица Николић, Весна Матић и Маја Арсеновић. У процесу набавке садница, организације и реализације ове акције много су помогли и родитељи. Међу њима има доста бивших ученика наше школе. Ова активност евоцирала је успомене из њихових ђачких дана, када су имали сличне активности. У хладу стабала које су они тада садили, данас уживамо сви ми. У будућности, неки нови ђаци имаће здравије и лепше окружење у школи захваљујући овој генерацији вредних ученика. Када биљке порасту и процветају, добиће форму какву су замислили. Редовно их заливају и негују, па смо сигурни да ће се за неколико година остварити њихова замисао. Више о овој и другим акцијама садње биљака ове генерације ученика прочитајте ОВДЕ.

Свети Сава – школска слава

Обележавању Дана Светог Саве претходило је неколико активности у боравку кроз које смо се упознали са животом и делом овог важног просветитеља. Акценат је био на томе да ученици, кроз издвајање најважнијих улога Светог Саве, сазнају о његовом животу и његовој важности кроз нашу историју. Најбитније појмове су записивали у свеске а потом те појмове тражили у осмосмерци. Нова сазнања смо искорситили и направили завршни рад на паноу у холу школе.
Наш завршни рад представљен је и у интернет часопису Табла који можете погледати на следећем линку: https://www.tabla.org.rs/stvaralastvo/prvi-razred-svetosavski-pano/
Продужени боравак за 1. разред, учитељице Милена Костадиновић и Драгана Мандарић

Међународна сарадња: Час путем Скајпа са ученицима из Академије ”Свети Сава” из Чикага

Учитељица Маја Арсеновић, са својим ученицима другог разреда, реализовала је час путем Скајпа, у сарадњи са учитељицом Иваном Миловановић, која у Академији ”Свети Сава” из Чикага реализује наставу на српском језику. Ова школа једина је на тлу Америке у којој деца имају двојезичну наставу – на енглеском и српском језику. У Београду су часу присуствовали родитељи, колеге, педагог и секретар школе, као и бивши ученици учитељице Маје Арсеновић. Из Чикага су нас подржавали директорка школе и колеге. Након изузетно позитивних реакција са обе стране, договорен је наставак сарадње између наше две школе.

Буди друг

Радионица “Буди друг” је осмишљена у циљу превенције насиља, развијања и неговања лепог понашања и другарства. Кроз олују идеја, ученици су набрајали она понашања и особине које очекују од свог пријатеља. Заједнички, у пару, бирали су прихватљива понашања и на папирима у облику балона записивали поруке шта за њих представља пријатељство, бити добар друг… Сваки ученик је представио себе цртежом. Од свих цртежа направили смо ланац пријатељства. Завршна активност била нам је групна композиција свих радова ученика.

Продужени боравак за 1. разред, учитељице Милена Костадиновић и Драгана Мандарић.

Подршка даровитим ученицима

Наставница енглеског језика Милева Стефановић препознала је код Душана Ђокића, ученика III/5,  даровитост и натпросечно знање за његов узраст. Подстакла га је да припреми презентацију и буде гост-предавач на три огледна часа  у одељењима V/3, VII/3 и  VII/5.
Душан је одабрао тему ТНЕ MAMMALS (Сисари) и био изузетно успешан на свим часовима. Подршку су му пружили и другари из одељења III/5, учитељица Маја Арсеновић и психолог школе.
Више о овим часовима прочитајте на блогу Учитељица Маја и Пчелице .

Упознајемо друге културе – учимо о толеранцији

Након изузетне мотивисаности за истраживање Латинске Америке током припрема ”Јанкове музичке вечери”, ученици III/5 имали су жељу и да боље упознају двоје странаца који су били специјални гости те манифестације. На два огледна часа, са Тијагом Фехејром из Бразила и Дунијом  Хечаваријом са Кубе, учили смо о начину живота у тропским земљама, као и шпански и португалски језик. На задовољство свих, договорен је наставак сарадње. Више о овом дружењу прочитајте на блогу  Учитељица Маја и Пчелице: ДРУЖЕЊЕ СА ТИЈАГОМ  и  ДРУЖЕЊЕ СА ДУНИЈОМ .

III Смотра луткартсва

Учитељице Милена Костадиновић и Драгана Мандарић су са ученицима трећег разреда учеств овале на 3. Смотри луткарства у школи “СЛУШ” са драмским игроказом “Бодљикава прасад” и освојили 2. место.

Новогодишња представа

Ученици I и II разреда су данас уживали у новогодишњој представи, која је одржана у фискултурној сали наше школе. Након тога, уследила је новогодишња журка.

Представа “Магично сеоце”

У петак 13.12.19, ученици одељења 6-1 су били права подршка својој другарици из одељења, Еми, која је глумила у представи, “Магично сеоце”  у театру Мадленианум.
Представа је инклузивни мјузикл у коме је учествовало четрдесетдвоје деце са различитим развојним сметњама.
Мјузкл је урађен у продукцији удружења “Свитац” које промовише културну и социјалну инклузију деце са развојним сметњама.
Наша другарица Ема је тога дана била пресрећна, јер су јој у публици били најдражи другари.

Деца деци

Учитељица Марија Бастић је са својим ђацима гостовала у Основној школи “Бошко Буха” која се бави образовањем и васпитањем деце са сметњама у развоју.
Представили су њену ауторску представу “Свако се нечега боји” коју су извели ђаци претходне генерације (садашњи петаци) и мали прваци (којима је ово први наступ).
Сарадња две учитељице из две различите школе одличан је пример добре инклузије.
Деци је било задовољство да се друже и уче једни од других.

Интервју учитељице Марије Бастић

Учитељица Марија Бастић имала је интервју са “Зеленом учионицом” на тему како мотивише и упошљава своје ученике и зашто носи титулу најбољег едукатора. Опширније о томе можете прочитати на њеном  блогу “Од лутке до знања.”

Радионица за родитеље

Учитељица Радмила Јаковљевић ( одељење 1-2) је у сарадњи са педагогом школе, одржала  радионице за родитеље под називом ,, Радне навике“ и ,, Најчешће грешке родитеља у васпитавању деце“.

Са оваквим видом комуникације и едукације ће се наставити јер су га родитељи оценили корисним и занимљивим.

Такмичење у брзом клизању

Наш ученик Лука Јашић, одељење 7-5, освојио је сребрну медаљу на међународном такмичењу у брзом клизању!

Честитамо Луки и желимо пуно успеха у даљем раду!